Sayfalar

29 Şubat 2012 Çarşamba

Zeytinli Ciabatta


Bu ekmeği çok sevdik! Ciabatta meşhur bir İtalyan ekmeği. Bulduğum reçetelerle her yapışımda biraz oynaya oynaya bugün bu ekmek çıktı ortaya.
Orijinali beyaz unla yapılıyor ve biraz daha kabarık oluyor, ama çok değil.  Ciabatta İtalyanca’da terlik  demekmiş. İsmini ekmeğin biraz yayvan, fazla kabarık olmayan, terliğe benzeyen görüntüsünden almış.
MALZEMELER:
2 su bardağı un (ben 1 su bardağı beyaz un ve 1 su bardağı tam buğday unu kullandım)
1 tatlı kaşığı kuru maya
1/2 tatlı kaşığı tuz

¾ su bardağı ılık su

4 yemek kaşığı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 küçük kase çekirdekleri ayıklanmış zeytin

YAPILIŞI:




Bir kaba un, tuz, maya konup karıştırılır. Unu her zaman eleyerek koymak gerek ki topak topak kalmasın. Daha sonra sıvı malzemeler de eklenip tahta bir kaşıkla iyice karıştırılır. Yumuşak bir hamur olması gerekiyor.  Hamur hazır olunca zeytinler de katılıp iyice karıştırılır. Sonra üzeri bir bezle örtülüp 3 saat kadar ılık bir ortamda bekletilir.



Hamur iyice kabarınca pişirme kağıdı serilmiş fırın kabına biraz mısır unu serpilir (şart değil), hamurla fazla oynanmadan, karıştırılmadan kaba konur ve 15-20 dakika daha beklettikten sonra önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir. Kabuğu sertleşip kızarınca fırından çıkarılır.


Tarifin benzerlerini beyaz unla ve hepsini tam buğday unuyla da denedim. Beyaz unla daha yumuşak puf puf oluyor. Tam buğday unuyla yapılınca daha sıkı bir dokusu oluyor, daha uzun süre tazeliğini koruyor, daha lezzetli ve tabii ki daha sağlıklı oluyor.

Bu tarifte maya hariç hep organik ürünler kullandım. Ful organik ekmek oldu! Çocuklar artık bana “organik anne” diyor. Kurt, kocamak, köpekler falan geldi aklıma J.

1 yorum:

  1. Oakley Titanium Pants & Earrings | Titanium Art
    Shop for the is titanium expensive perfect tittanium tits of mid to titanium cookware late night tatonic titanium rimless glasses sneakers in tt. We also give you nano titanium an incredible selection of

    YanıtlaSil