Sayfalar

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Organik kasa bahçesinden haberler



Fırtınadan kurtulan kahraman filizler fide haline gelince hepsinin domates olduğu belli oldu. Malesef mor biber, çiçek biber, salatalık ve kabak tohumları uçup gitti! Kim bilir, belki rüzgarın savurduğu beklenmedik bir yerde kök salıp büyüyorlardır belki de... Şehrin göbeğinde fazla romantik bir düşünce ama küçük de olsa bir olasılık..

Toprak: Zekiye Teyze'nin  hiç ekilmemiş temiz bahçe toprağı, kestaneli toprak, torf, organik hayvan gübresi, kestane gübresi ve kavılca buğdayının samanlarını karıştırdım. Kompostumuz henüz olmadı, kullanamadım. Belki daha sonra malçlama yapabilirim.
Yatak: İlk yazımızı geçirdiğimiz evimizin yan bahçesinin fazla güneş almadığını farkettiğim için tohum ve fideleri bahçeye ekmekten vazgeçtim. Sebzeleri yapay çim kaplı ön bahçede yetiştirmeye karar verdim. Marketlerin çöpe attığı sebze kasalarını kullandım. İçlerini jüt kumaşla kaplayıp zımbayla sabitledim. Özellikle limon kasaları daha derin olduğundan çok kullanışlı.

Tohumlardan: Tohumların çoğu daha önce de yazdığım gibi hep Sevgili Balıkçı'dan geldi. Şimdilik hayat bulan tohumlar aşağıda:

Domates: 8 çeşit domates tohumu ekmiştim ama fırtınadan sonra hepsi birbirine girdi. Dolayısıyla hangi fidenin hangi domates olduğunu bilemeden her sandığa 3 yada 4 fide, biraz fesleğen ve böceklerle mücadele için biraz kadife çiçeği tohumu serpiştirdim. Cesur domates fidelerini sandıklara almamla beraber hızla büyümeye başladılar.

Pazı: Çok çabuk çimlendiler, ama hızlı büyümüyorlar. Çok sık olduklarını düşünüyorum. Biraz da toprağı sığ kalmış sanırım. Var mı bir yorum ya da öneri?


Karagöz börülce: Bizden önce burada oturanlardan kalan çiçekliğe ektim. Elimdeki toprağın sonunu kullanıp ekmiştim, sonra ayırmak üzere sıkça koydum. Fazla büyümeden ayırmam gerek!







Dereotu: Pek zarifler, hızla boy atıyorlar.
Maydanoz: Sepettekilerin pek azı çıktı, daha önce bahçeye ektiklerim üçüncü yapraklarını verdiler.
Fesleğen: Filizler yavaş büyüyor
Mor reyhan: Yavaş büyüyorlar ama çok sağlıklı, canlı görünüyorlar.

Roka: Üç günde çimlendiler!







Üveyik buğdayı: Sevgili Temurcu'ların düzenlediği Ankara Permakültür buluşmalarında 5 Mayıs'ta Üç Elma Doğal Tarım Çiftliği'nden Hüseyin Genç'in avucuma bıraktığı buğdayları o akşam (Hıdırellez akşamı) ektim ve bir haftayı bulmadan çimlendiler. 10 gün içinde bu hale geldiler bile! İlk kez buğday ekiyorum ama çok sık olduğunu düşünüyorum. Keşke bir bilen yorum yapsa?



Mısır, karagöz fasülye ve barbunyalar henüz uyuyorlar, merakla uyanmalarını bekliyorum.

Fidelerden:

Patlıcan: Patlıcanları fide olarak İpek Hanım'ın çiftliğinden aldım. Fidelerden biri çiçek açtı bile. Kadife çiçeği tohumları çimlenince toprağını arttıracağım, sığ kaldı çünkü.

Kabak: Kabaklar da fide olarak İpek Hanım'ın çiftliği ve Bilgi'den geldi. Fideler hızla büyüyor. Bunlara da toprak eklemek gerek.

Dolmalık biber: Nasıl oldu anlamadım, aradan domates fideleri çıkmaya başladı. Hemen ayırmam gerek!

Kapya biber: İpek Hanım'ın çiftliğinden.


Salatalık: Salatalık fideleri Sevgili Bilgi'den. Üç kız kardeş metoduyla mısır, fasülye ve salatalığı birlikte ektim. Mısır uzayacak, fasülye mısıra sarılacak  ve salatalık toprağı yumuşatacak (Sağ olasın Balıkçı:) .

Ayçiçeği: Ayçiçeğini de ben kafadan fasülyeye kardeş ettim. Bakalım ne olacak, geçinebilecekler mi...


Ve çuvalda patates: Pek çok yerde okuduğum çuvalda patates yetiştirmeyi denemek istedim. Organik pazardan aldığım büyük bir patatesi cücüklenene (filizlenene) kadar beklettim. Her parçada en az 2 cücük olacak şekilde üçe böldüm. Çuvalın dibine bir karış kadar toprak koyduktan sonra patatesleri filizler yukarı gelecek şekilde yerleştirdim, bir karıştan biraz az toprakla üstlerini kapattım. Sabah akşam bolca suladım. Yapraklar çıktıktan, saplar uzadıktan sonra sapları örtene kadar toprak ekledim. Tekrar uzayacak ve tekrar toprak ekleyeceğim. Böyle böyle tüm çuval dolacak, Eylül ayı gelecek, yapraklar sararacak ve çuvalı boşalttığımda bir sürü patatesimiz olacak. En azından umudum bu yönde :) Bakalım bizim çuvaldan neler çıkacak!

Sandıklara samanla malçlama yapmak istiyorum. Hatta bir iki sandıkta denemeye kalktım ama kadife çiçeği tohumları geldi birden aklıma boğulmasınlar diye onlar çimlenmeden önce yapmamaya karar verdim.

Şimdilik haberler bu kadar. Her sene ufak tefek bir şeyler ekerdim ama bu sene bahçe işinde ölçeği çok büyüttüm, çok acemiyim, öğrenecek çok şey var. Çokça tavsiye, yorum, öneri ve bilgiye ihtiyacım var! Bekliyorum..








2 yorum:

  1. Harika görünüyor hepsi... Dilerim yerlerini severler ve biraz darlığa yine de mülayim bir anlayış gösterirler... Bu kadar emek ve sevgiye bence öyle olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler bilgi'cim. onlar anlayışlıdır ama ben yine de kasalara azar azar toprak ekliyorum :)

      Sil