Sayfalar

14 Mart 2012 Çarşamba

Doğal malzemelerle temizlik ve kül suyu yapımı

Neden doğal malzemelerle temizlik?
  • Sularımızı kimyasal atıklarla kirletmemek için.
  • İyi durulanmamış bardak- çanaklarla bu kimyasalları bedenimize sokmamak için
  • Piyasadaki deterjanları, yüzey temizleyicileri, yağ sökücüleri, çamaşır sularını kullanıp toksin maddelerle kendimizi zehirlememek için.
  • Doğadan gelen maddelerin suya karışıp doğaya dönmesi, tekrar gübre olup oradan bize dönmesi, yani bu döngü beni heyecanlandırdığı için
  • Bu malzemelerin hazırlanışı aşamasında çocuklarımla bu döngünün heyecanını paylaşabildiğim, bütün bu malzeme hazırlama- kullanma- temizlik safhaları hepimiz için mutluluk verici bir üretim - paylaşım-eğlence faslına dönüştüğü için
  • Haa! Bir de: Çok ucuuuz!!
Uzunca süredir evde kimyasal bazlı temizlik ürünleri kullanmaktan kurtulmaya çalışıyordum.

İlk adımım çamaşır suyundan vazgeçip dezenfekte edici olarak sirke kullanmaya başlamak oldu. Şimdilik marketlerden satın alıyorum ama ama 5 litrelik bir kavanozda elma sirkesi denemem var. Henüz fermante olma aşamasında. Sonuç başarılı olursa burada paylaşacağım.

İkinci adımım genel temizlik için arap sabunu kullanmaktı. Sulandırarak yüzey temizlemede, sirkeyle beraber bulaşık makinasında ve elde bulaşık yıkamada kullanıyorum.

Üçüncü adım; lavabo ve tuvalet temizliği için karbonat ve limon suyu kullanıyorum ve tabii dezenfektan olarak biraz sirke. Sirkeden korkmayın kullanım sonrasında hiç kokmuyor!

Buğday'ın boraks'lı, karbonatlı, çamaşır sodalı, limonlu reçeteleri var ama bana bunları hazırlamak bana biraz zahmetli geldiği için denemedim. İlginize çekerse bu özenli çalışma için tıklayınız: http://www.bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=115

Ayrıca Selen Özarslan Aktar'ın "Ekolojik Yaşam Rehberi" adlı kitabını meraklısına şiddetle tavsiye ederim.

Şimdi gelelim KÜL SUYU'na!

Nerelerde kullanılır?
  • Elde bulaşık yıkamada
  • Çamaşır makinası deterjanı yerine
  • Bulaşık makinası deterjanı yerine

Nasıl yapılır?

Odun ateşi kullanan ekmek fırınlardan, sobanız ya da şömineniz varsa orada birikenlerden, ya da benim gibi şanslıysanız odun ateşinde pizza yapan arakadaşınızın fırınından kül alıp önce eleyin. Elenmiş külünüz yarım kova kadar olsun. Kovanın kalanını suyla doldurun. Hele bir de temiz kar erittiyseniz, yağmur suyu biriktirdiyseniz daha da harika olur. Tamam tamam fazla fantaziye kaçmıyorum, musluk suyu da olur. Bir sopayla iyice karıştırın, ara ara hava kabarcıkları çıkacak, içinde bir yaratık varmış gibi blık blık sesler çıkacak, ara ara karıştırın, sonra 24 asaat kadar bekletin. Bu sürenin sonunda suya dokunduğunuzda kayganlık hissedersiniz, külsuyu kullanıma hazırdır. Ama siz yine de kendinizi tutun, kaygan olmuş mu acaba diye dokunmayın, çünkü külsuyu cildinize zarar verir; tecrübeyle sabittir. Dokunursanız da mutlaka elinizi durulayın. İlk denememde hem külle hem suyuyla çıplak elle bolca haşır neşir olup iki gün boyunca kırmızı ellerle gezdim. Yapımı ve kullanımı aşamasında mutlaka plastik eldiven giyin. Unutmayalım ki biz de doğanın bir parçasıyız, kendimizi de koruyalım. Plastik eldiven kullanımı sizi çok rahatsız ediyorsa bir parantez açıp sizi birazcık rahatlatayım.

Aç parantez-Eldivenleriniz delindiğinde onları atmak yerine kol kısmından başlayarak 1/2 cm eninde bir birine paralel şeritler halinde kesin, bir sürü paket lastiğiniz olsun, madem üretildi, sonuna kadar tüketelim, canını çıkartalım :) - Kapa parantez

Kül suyu su ne kadar çok beklerse temizleme gücü o kadar fazla olur. Üstte kalan duru suyu bir tülbentten geçirerek şişelere doldurup kullanmaya başlayabilirsiniz. Dipte biriken ıslak külle de çelik tencerelerinizi ovup ayna gibi parlatabilirsiniz. Islak külün fazlasını da çiçeklerinize, bahçenize gübre yapabilirsiniz. Bakın ağaç toprağa döndü, yeni canlıları beslemek üzere! İşte bu beni çok heyecanlandırıyor!
Deli miyim neyim?

12 yorum:

  1. güzel paylaşım :)) teşekkürler..
    şimdi şişeleme aşamasından sonra... soru 1.
    bu karışımı (küllü suyu), bulaşık makinesinin neresine nasıl koyacağız veya dökücez, olmadı kurutup tablet veya toz halindemi kullanıcaz ?:))))
    ikiii... suyunu aldıktan sonra o kalan sıvımsı eriyik haldeki külü tekrardan sulandırsak (konuyu değil ama ) aynı şekilde doğal deterjanımız elde edebiliyormuyuz?? yoksa sadece tek kullanımlık mı oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşasın ilk yorumm!!!
      1. yanıt: şimdi, üstte kalan su berrak bir su, küllü su değil, küller dibe çöktü artık çünkü. bu suyu bulaşık makinasının deterjan bölümüne iki gözü de dolduracak şekilde koyuyoruz, sıvı olduğu için kapağı kapatınca akıp gidecek zaten içine. kurutma- tablet -toz yok yani.parlatıcı gözüne de sirke koyuyoruz.
      2. yanıt: dipte kalan ıslak kül, ıslak ince kum gibi oluyor, erimiyor. onu ovma- parlatma işlerinde kullanıyoruz. tekrar su koyup karıştırırsak külsuyumuzun yoğunluğu(bomesi)yani temizleme gücü azalmış olur. dolayısıyla tavsiye etmem.
      teşekkür ederim :)

      Sil
  2. pek candan, gülümseten ve her kelimesi özenle seçilmiş bir anlatım. Üstüne de faydalı. Bir vakit gözümü karartıp deneyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler!
      deneyin, deneyin, çok eğleneceksiniz :)

      Sil
  3. Benim küller elemeye hazır... Bugün yarın suyla tanışacaklar.. Sonrasını da aktarırım :) teşekkürler paylaşım için.
    Ayrıca Selen Özarslan Aktar'ın "Ekolojik Yaşam Rehberi" ni duymamış görmemiştim. İlk fırsatta edineceğim. Yaşa varol Mor Tebeşir

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    bu ürettiğimiz temizleyici elleri tahriş ediyorsa elde çamaşır yıkayamıyor muyuz yani?
    Ben bunu Nijerde önerecektim,ama eldiven onlar için büyük lüks!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nilgün Hanım,
      Evet, kül suyu elleri tahriş ediyor. Nijerya'nın iklimi tropik, dolayısıyla narenciye ürünlerinin çok olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda cilt dostu olan linkini vereceğim başka bir çözümü önerebilirsiniz belki. Ama bunun için de maya gerekiyor. İçerdiği enzim sayesinde düşük ısıda lekeleri de çıkarabiliyor hem:
      http://mor-tebesir.blogspot.com/2012/05/dogal-malzemelerle-temizlik.html

      Sil
    2. Pardon! Nijer demişsiniz!! Portakal da eldiven kadar zordur tabii!!

      Sil
    3. kül suyunda direk çitilemenize gerek yok çamaşırları. beyaz sabunla yıkadıktan sonra, kül suyunda bekletip duruluyorsunuz. eskiler öyle yaparmış.

      Sil
  5. Selamlar

    Ben kullu su hazirladim ancak bir turlu kovadan cikaramadim! Araya tatil, is-guc girdi bir turlu ilgilenemedim; 1 ay gecti ustunden... Ne dersiniz, sanirim epey guclu bir temizleyicim oldu!

    Tesekkurler
    Pinar

    YanıtlaSil
  6. bir köye gittiğimde konuyu açtım. eskiden dediler hep öyle yapardık. banyo bile yapıyorlarmış. demek ki cilde zararı fazla yoğun olunca. ben de ilk kez bu gün kullandım, dibte kalanlarla ovma işleri yaptım, ellerime hiç bir şey olmadı. süzerken falan da epey temas ettim oysa. makine gözünü doldurup bulaşık yıkadım ama başarısız. sanırım hafif olduğu için. ben üç misli kadar sıcak su koyup, üç gün gibi bekletip süzdüm. sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Türkiyede ilk defa kül suyu satışlarımız başlamıştır.
    www.kulsuyu.com

    YanıtlaSil