Sayfalar

25 Nisan 2012 Çarşamba

Perşembe Fikirleri'nden: Su bazlı el ve vücut kremi



"Perşembe Fikirleri" toplandık, biz bu kremlerden çok hoşlandık !

Malzemeler:
  • 30 ml. eritilmiş balmumu (*)
  • 120 ml. zeytinyağ
  • 60 ml. saf su ya da içme suyu
  • 10 damla E vitamini (1 kapsüle denk geliyor)
  • 10 damla aromatik yağ (bu sefer yasemin ve lavanta kullandık)
Yapılışı:

Öncelikle bu iş için 2 adet çelik cezve ya da küçük tencere ayrılmasını ya da edinilmesini tavsiye ediyoruz, çünkü balmumu donunca temizlemek çok zor oluyor. Biz ilk denemelerimizde 2 adet kap rezil ettikten sonra bu iş için 2 ucuz çelik kap edindik.

Erimiş hali aşağı yukarı 30 ml. olacağını tahmin ettiğiniz bir miktar balmumunu ilk kaba koyup ocağın altını yakın, eriyene kadar karıştırın. Bal mumunu eritirken kaynatmamaya dikkat etmek gerekiyor, kontrol edemeyeceğinizi düşünüyorsanız benmari usulüyle eritebilirseniz.

Bu arada ikinci kapta 120 ml. zeytin yağını hazır bekletin. Eriyen balmumunu tülbentten geçirerek bu ikinci kaba katın. Balmumu soğukla temas ettiği anda donmaya başlıyor -donma noktası 60,5 derece. (Biz bu sebeple balmumu miktarını göz kararı ölçtük, çünkü ölçü kabına aktardığımız anda balmumu donacak ve tekrar eritmek zorunda kalacaktık). Zeytinyağ ve balmumunun içine 60 ml su da katılıp karışım sürekli karıştırılarak tekrar ısıtılır ve balmumunun tekrar erimesi sağlanır, E vitamini ve aromatik yağ da eklenir. Ocağın altı kapatılır ve karışım soğuyana kadar karıştırılmaya devam edilir.

Kreminiz soğuyup rengi de açıldıktan sonra minik kavanozlara yerleştirebilirsiniz. Kremin içinde raf ömrünü uzatıcı, koruyu maddeler bulunmadığından küçük kavanozların kullanılması ve yedeklerin ve dostlarımıza armağan etmek istediğimiz kremlerin buzdolabinda saklanması gerektiğini düşünüyoruz.



Bu krem hayvan dostlarımızın değil, üç kadın üzerinde denenmiştir, hepimiz yasemin- lavanta kokulu ve mutluyuz. Güvenle kullanınız :)

(*) Perşembe Fikirleri grubumuzun üyelerinden biri "ecnebi" ve Türkçe'yi öğrenme sürecinde. Diğer iki yetişkin üye ise "bee wax"ın Türkçe'sini hatırlayamadı, bununla da kalmayıp gayet zalim bir şekilde ecnebi üyeyi aktara "bee wax" almaya yolladı. Ecnebi üyemiz olanca Türkçe'siyle aktara anlatmaya çalıştı "arı evi ama balsiz!". Balmumu alamadan döndü ama çabası takdire şayandı. Bizim için balmumunun artık daha da güzel adı "arı evi ama balsiz".





15 yorum:

  1. Bu doğal kremlerle ilgili iki kitap aldım, ama hiç biri bu kadar güzel anlatmıyordu. Şimdi deneyebilirim artık. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Süper şeyler bunlar yahu :) Hem eğlenceli hem faydalı bilgiler, ellerinize sağlık yasemin-lavanta kokulu kadınlar :)

    YanıtlaSil
  3. aktarlarda zararlı madde içermeyen balmumu bulunabiliyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, malesesf kimi üreticiler içine parafin, reçine, serezin, iç yağı karıştırılabiliyor. Aldığınız bal mumunun saf balmumu olup olmadığını anlayabilmeniz için birkaç yol:
      - Saf balmumu benzin içinde tamamen erir.
      - Saf balmumu ateşe atılırsa tamamen yanar, ortama güzel bir koku yayılır.
      - Balmumundan küçük bir parça çiğnendiğinde saf mum dişlere yapışmaz, kötü tat ve aroma hissedilmez.
      - Bir kaba biraz mum koyup içine 20 g eter damlatılırsa ve 15°C kadar ısıtılırsa saf balmumu erir. Katkılı balmumu erimez.
      Sevgiler..

      Sil
    2. bilgiler için çok teşekkürler :)) iyi ki buldum sizi...

      Sil
  4. Ben ve eşim biraz önce kremi yaptık.
    Yapması çok keyifliydi.
    Ayrıca çok başarılı bir krem oldu. Küçük kavanozlara koyduk, hediyeler sahiplerini bekliyor.

    Evde vanilya yağı vardı 10 damla damlattık, çok hafif bir kokusu oldu daha çok zeytinyağı kokusus geliyor. Hiç aromatik yağ koymadan da yapılabilir o zaman da çok güzel bir zeytinyağı kokusu olacaktır. Bir sonrakini o şekilde yapmayı düşünüyorum.

    Tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Yüze sürüldüğünde uzun zamanda yağ bezesi yapr mı bu krem?

    YanıtlaSil
  6. ama su, balmumu ve yağdan bir süre sonra ayrışmaya başlıyor.

    YanıtlaSil
  7. Yalnız su ile balmumu ve yağ nasıl karışıyor soğuyunca su ayrışmazmı

    YanıtlaSil
  8. Yalnız su ile yağ ve balmumu nasıl karışıyor soğuyunca su ayrışmazmı

    YanıtlaSil
  9. Mrb
    İçine E vitamini koymasak sıkıntı olurmu acaba
    Teşekkür ederim
    İyi çalışmalar 😊

    YanıtlaSil