Sayfalar

9 Mayıs 2012 Çarşamba

Doğal Malzemelerle Temizlik- Meyvelitepe'nin enzimli tarifi



Kül suyuna kardeş, bazen ona alternatif : portakal kabuklarından enzimli temizleyici!

İçindekiler:
  • portakal (ve/veya limon) kabukları
  • maya
  • şeker ya da pekmez
  • su
Tarif için Sevgili Meyvelitepe'nin gayet açıklayıcı ve keyifli anlatımına bakınız. Ben pekmez yerine şeker kullandım, o yüzden daha açık renkli oldu.

Okuduklarıma göre enzim temizleyiciler, özellikle protein bazlı lekelerde (süt, yumurta, kan lekeleri gibi) molekülleri parçalayak, etkili oluyorlar. Dolayısıyla özellikle lekeli çamaşırlar için -henüz denemedim- iyi bir çözüm olabileceğini düşünüyorum.

Ben, denemelerimden ve sonuçlarından bahsedeyim:
  • Çamaşır Makinasında: Renkli çamaşırlarda nanoteknolojik topa destek olarak kullandım. Sonuç iyi.
  • Bulaşık makinasında: Bazen arap sabunu bazen kül suyu kullanıyordum ama sonuçlar beni çok tatmin etmiyordu. Arada iyi temizlenmemiş bulaşıkları tekrar elde yıkamam gerekiyordu. Portakal kabuklu enzimli temizleyici ve tabii ki makinanın parlatıcı gözüne koyulan sirke ile sonuç gayet başarılı.
  • Yerlerin temizliğinde: Her taraf tertemiz oldu ve etraf mis gibi portakal koktu. Ayrıca temizlik bitince kovada kalan suyla güvenle bahçedeki çiçekleri, sebzeleri sulayabiliyorum.
  • Camların temizliğinde: E camlar da pırıl pırıl oldu ! (Eldiven kullanmayı sevmediğim için genel temizlikte kül suyu kullanamıyordum, arap sabunu kullanıyordum, artık arap sabunu tüketimim de azalacak)
  • Kompost beslemede :)  Kalan posalar da komposta gitse! Daha ne isterim? Hayır! Çok içimden geldi ama cesaret edemedim. Maya, narenciyedeki asidi parçalar mı bilemedim. O yüzden komposta atamadım. Bu konuda bilgi- fikir - yoruma ihtiyacım var!
Kimyasalsız gerçek temizlik için haydi deneyelim!

.. ve çok teşekkürler Meyvelitepe !

12 yorum:

  1. Her zamanki gibi bilgilendirici ve ilham verici bir yazı. Kompost konusundaki hassasiyeti anlıyorum... Bunu da meyvelitepeye sormakta fayda görüyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Enzim sonuçlarını tarafsız yorumlarda görmek istiyordum, çok teşekkürler paylaşım için. Linkinizi ben de yorumlarda ve facebook'ta paylaşıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Posayı fazla bekletmeden biraz sulandırarak komposta serpeleyebilirsiniz. Yoğun bakteri popülasyonu kompostun hızlı olgunlaşmasında çok yardımcı olur. Hacim olarak komposttan çok daha az olacağı için PH'i etkilemez. Hoş, kompostun PH seviyesinin 6-7 aralığında olması daha iyidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci kavanozun posaları komposta gidecek o zaman, teşekkürler!

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. çok teşekkürler meyvelitepe ve mor tebeşir. düşünen beyninize, sevinen yüreğinize, çalışan bedeninize bolca sağlık diliyorum.
    bir sorum olacak; bu kabukları biriktirmemiz zaman alacak haliyle. hele yalnızsak ve az meyve tüketiyorsak, bu iş daha da uzun sürecek. :) nasıl saklayacağız bu kabukları acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Ben kabukları Meyvelitepe'nin sayfasından öğrendiğim gibi, buz dolabında, suyun içinde biriktiriyorum, bozulmuyor. Kolay gelsin :)

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. sağolunuz :)) sizlere de kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  8. meyveli tepeyi biliyordum ama sizi yeni keşfettim ne güzel paylaşımlarınız var sizi takip edeceğim sevgiler

    YanıtlaSil