Sayfalar

21 Mayıs 2012 Pazartesi

Perşembe Fikirlerinden: Balmumundan mum yaptık



Mumları seviyoruz. Ancak piyasada satılan mumlar genellikle parafin bazlı ve kokulu mumlar. Parafin, petrolün yan ürünü ve  bu mumlar yandığında  havaya yayılan toluen maddesi, sinir sistemine hasar verebiliyor. Toluen de diğer pek çok kimyasal gibi buharlaşıp, ciğerlere giriyor ve alerjiye neden olabiliyor. Kimi zaman baş ağrısı, mide bulanması, hatta halüsinasyonlara bile neden olabiliyor. Ayrıca sentetik koku vericiler havada kalarak, içerideki havanın kalitesini olumsuz etkiliyor. Akciğerlerin ve solunum yollarının dokusuna zarar verip, gözleri tahriş edebiliyor.

Biz mumları balmumundan yaptık. Balmumu, eski bal peteklerinin boşaltıldıktan sonra eritilmesi ile elde ediliyor. Balmumundan yapılan mumların bırakın sağlığa zararlı olmasını faydalı bile olduğunu; solunum yollarını açtığını, balgam oluşmasını önlediği için öksürüklü, boğmacalı astmalı, sinüzitli nezleli ve saman nezleli hastalar için tedavi edici olduğunu öğrendik.

Durum böyle olunca, yine bir perşembe, biz Perşembe Fikirleri grubu mum yapmak için doğal malzemelerimizi hazırlayıp toplandık.

Balmumuna biraz zeytinyağ ekledik, güzel koksun diye biraz da bergamut yağı ekledik, karışımımızı hazırladığımız kaplara döktük. Mumu yapmak kolay oldu, ama fitil konusu bizi zorladı. Şöyle ki, ilk denememizde evde olan pamuklu ipi iki kat yapıp, burup kalınlaştırdık, kapların içine sabitledik, mumları döktük, bir süre sonra mumlar katılaştı, çok mutlu olduk gururlandık başardık diye. Sonuçtan o kadar emindik ki, aklımıza yakıp denemek gelmedi bile :) Sabah kalkınca tekrar mumlarımıza gururla baktım, birini yakayım dedim, yaktım, mumun ipi puff yandı, yok oldu, mumu yakmadı! Aaa ikincisini yaktım baktım, yine puff!! Baktık evdeki kalmış iplerle falan olmayacak bu iş. Saman Pazarı'ndan mum fitili aldık, yaptığımız mumları tekrar eritip doğru fitille yaptık. Artık yanabilen mumlarımız var !

Malzemeler:

  • Balmumu
  • Zeytinyağı (ucuz, dip yağı kullandık)
  • Doğal aromatik yağ (biz bu sefer bergamut yağı kullandık ama gerekli değil çünkü balmumunun kendi kokusu da çok güzel)
  • Mum fitili
  • Mandal
  • Geniş ağızlı kaplar için çubuk
  • İçine mum dökülecek kaplar (minik konserve kutuları, kullanılmayan bardak, fincan, midye kabuğu vs.)
Yapılışı:

Önce göz kararıyla yapmak istediğimiz mum miktarının yarısı kadar balmumunu erittik (ben mari usulü ya da kısık ateşte eritilebilir- kaynatmayınız), sonra yine göz kararı bir o kadar da zeytinyağı ekledik, balmumu soğuk zeytinyağıyla karşılaşınca tekrar donuyor, karıştırarak erittik. Biraz bergamut yağı ekledik.

Fitilleri mum karışımına buladıktan sonra kaplarının ortasına yine eriyik mum karışımının yardımıyla yapıştırdık. Fitilin dik durması için mandalla sabitledik.


Ağzı geniş olan kaplarda mandalı sabitleyebilmek için şiş kullandık.



Fitilleri sabitledikten sonra mum karışımını kaplara döküp soğumaya bıraktık.





Grubun küçük üyeleri için eğlence başlıyor:


Mumlar donduktan sonra, balık- mısır konservesi reklamı yapmak gibi bir niyetimiz de olmadığından, grubun küçük üyelerine keyifli bir iş düştü. Guaj boyalarla konserve kutularını zevkle boyadılar. Bir yandan da hangi mumu kime hediye edecekleri ve gerekçeleri hakkında koyu bir sohbete daldılar!



Hatta grubun en küçük üyesi mum kutularının boyanması bitince hızını alamayıp tuvalet kağıdı rulosundan kukla da yaptı!



3 yorum:

  1. sevgili mor tebeşir.. yazı da fotoğraflar da harika... insanın mum yapası geliyor. ama bu kadar insana doğal bal mumu yetişir mi? acaba doğal bal mumu diye satılan ürünlerin bir kısmı sentetik olabilir mi? Bir de doğal balmumu pahalı, sentetik olan daha makul fiyatlıdır diye düşünüyorum.. Yani doğalı sentetikten ayırt etmenin bir yolu var mı? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.
      Evet, malesef kimi üreticiler balmumunun içine parafin, reçine, serezin, iç yağı karıştırabiliyor. Aldığımız bal mumunun saf balmumu olup olmadığını anlayabilmeniz için birkaç yol:
      - Saf balmumu benzin içinde tamamen erir.
      - Saf balmumu ateşe atılırsa tamamen yanar, ortama güzel bir koku yayılır.
      - Bal mumundan küçük bir parça çiğnendiğinde saf mum dişlere yapışmaz, kötü tat ve aroma hissedilmez.
      - Bir kaba biraz mum koyup içine 20 g eter damlatılırsa ve 15°C kadar ısıtılırsa saf balmumu erir. Katkılı balmumu erimez.
      Bu kadar insana doğal balmumu yetişir mi, bilmiyorum. Bunu düşünmemiz, araştırmamız lazım. Öyle ise öncelik mum yapımı olmamalı tabii!Sevgiler..

      Sil
  2. Merhaba..Zeytinyağı koymanizin amacı nedir acaba? Koymasak olur mu?

    YanıtlaSil